Ubåden Sælen

Sælen er Danmarks sidste ubåd og har en dramatisk historie. Efter først 25 år i norsk tjeneste blev Sælen i 1990 dansk. Kort før den skulle indgå i Flådens tal i 1990 sank ubåden imidlertid under en bugsering og blev vandfyldt. Den blev hævet og måtte gennemgå 2 års reparation, før den kunne indgå i Søværnet.

I krig gav ubådens otte torpedorør stor slagkraft og Sælen og dens søsterubåde kunne også indsætte frømænd på fjendtlig kyst. I fredstid var ubådene særdeles velegnede til efterretningsoperationer. Efter den kolde krigs ophør deltog Sælen bl.a. i NATO’s antiterroroperationer i Middelhavet, hvor den skjult under havoverfladen kunne skygge mistænkelige skibe. Det fortsatte med operationer i Golfen under krigen mod Saddam Hussein og hans styre i 2003.

Med forsvarsaftalen af 2004 var ubådenes næsten 100-årige æra slut, og den 21. december 2004 udgik Sælen af Flådens tal.

I dag fremstår museumsubåden Sælen helt som den dag, ubåden strøg kommando. Om bord opleves de trange forhold, som de 24 ubådsgasterne og officerer arbejdede under på de ofte ugelange togter. Man levede tæt og med minimale badeforhold krævede det en helt speciel tålmodighed at gøre tjeneste i ubådene.

Om bord i museumsubåden Sælen kan besøgende også prøve ubådens periskop, der givet et enestående view ud over Københavns Havn.