Torpedomissilbåden Sehested

Torpedomissilbåden P547 SEHESTED.

Torpedomissilbåden Sehested udgjorde i årene 1975-2000 sammen med sine 9 søsterskibe den såkaldte Willemoes-klassen – også kaldet ”Søheltenes skibe” efter deres navne: Bille, Bredal, Hammer, Huitfeldt, Krieger, Norby, Rodsteen, Sehested, Suenson og Willemoes. Sehested er opkaldt efter admiral Christen Thomesen Sehested (1664-1736).

De var en afgørende del af det maritime invasionsforsvar under Den kolde Krig, og skulle i tilfælde af krig indgå i NATOs kampgruppe i Østersøen. Sehested var bevæbnet med to 533 mm torpedoer, 4 Harpoon-sømålsmissiler, to Stinger-luftmålsmissiler samt en 76 mm. maskinkanon på fordækket. Kanonen havde en rækkevidde på 15 km og var et effektivt våben både mod sø- og luftmål. Skudhastigheden var mellem 10 og 85 skud/min. Skibene kunne teknisk og våbenmæssigt måle sig med Warzawapagtens nyeste fregatter.

Skibets tre gasturbiner gav en maksimal fart på 40 knob, svarende til ca. 75 km/timen. Ved sejlads for fuld kraft forbrændte SEHESTED 4.500 liter pr. time hvad der svarer til et almindeligt dansk parcelhusforbrug af olie på et år. Dette medførte, at de ved sejlads for fuld kraft havde en maksimal rækkevidde på omkring ti timers sejlads.

Besætningen på 24 mænd og kvinder var et team, hvor alle stod sammen i medgang og modgang og hvor alle havde en vigtig plads at besætte. I Willemoes-klassen kunne de unge officerer og deres skibskammerater afprøve grænser. Både de taktiske, tekniske, menneskelige og sociale. Pladsen om bord er trang og båden er stadig pakket med elektronik og andet udstyr, som da den kom hjem efter sidste patrulje i år 2000.

Interesserer du dig for torpedobåde og ønsker du at blive medlem af Dansk Torpedobådsforening, så kontakt dem på www.torpedobåd.dk

Har du lyst til at blive frivillig, enten som medlem af det tekniske team, eller som guide, så skriv til info@pederskram.dk eller ring på telefon 32 57 13 16, alle hverdage mellem klokken 10 og 14.