Torpedomissilbåden Sehested

Torpedomissilbåden SEHESTED var sammen med sine 9 søsterskibe i Willemoes-klassen – også kaldet ”Søheltenes skibe” efter deres navne. SEHESTED er opkaldt efter admiral Christen Thomesen Sehested (1664-1736)

De var en afgørende del af det maritime invasionsforsvar under Den kolde Krig. Her kunne unge officerer og deres skibskammerater afprøve grænser. Både de taktiske, tekniske, menneskelige og sociale.

Skibet kunne teknisk og våbenmæssigt måle sig med Warzawapagtens nyeste fregatter. Besætningen, på 24 m/k, var et team hvor alle stod sammen i medgang og modgang og hvor alle havde en vigtig plads at besætte.

I 22 år var den operativ og klar til indsats med timers varsel. Den skulle i tilfælde af krig indgå i NATOs kampgruppe i Østersøen, hvor den skulle være en vigtig del af Operation Hurricane – det koordinerede missilangreb på fjendens landgangsskibe. Med sin hurtighed og udnyttelse af farvandsgeografien skulle den også lave raids langt ind i det fjendtlige farvand. Risikoen for skib og besætning var velkendt og accepteret. Her var tvivlerne sorteret fra. I fredstid trænede den i sin krigsrolle, men deltog også i øvelser langs den norske og vesttyske kyst, samt i større øvelser omkring Skotland.

Pladsen er trang og båden er stadig pakket med elektronik og andet udstyr, som da den kom hjem efter sidste patrulje i år 2000.

Med forsvarsaftalen af 2000 var torpedobådenes mere end 100-årige æra slut, og den 31. december udgik SEHESTED af Flådens tal.

Våbensystemer om bord

SEHESTED havde to stk.533 mm torpedoer. Oprindelig var der fire. Den kraftige 76 mm. maskinkanon på fordækket havde en rækkevidde på 15 km og var et effektivt våben både mod sø- og luftmål. Skudhastigheden var mellem 10 og 85 skud/min. Kanonen kunne lades med 84 granater i tromlen samt seks i elevatoren, og disse skud kunne derefter affyres, og hele tromlen kunne tømmes på 60 sekunder. Den totale beholdning var 480 skud som skulle lades manuelt.

Endvidere var SEHESTED udrustet med 4 stk. Harpoon-sømålsmissiler. Disse har en rækkevidde på op til 130 km. Derudover var skibet udrustet med to stk. Stinger luftmålsmissiler, der havde en rækkevidde på 4 kilometer. WILLEMOES-klassen kunne også anvendes som minelægger og kunne medbringe op til 16 miner i sidekasteapparater. I den forbindelse måtte torpedorørene udtages. Endvidere havde skibet 2 gange 6 stk. Seagnat moterer til brug for vildledning af missiler. Til belysning af sømål havde man monteret 2 gange 3 stk. affutager til 103 mm. lysraketter.

Skibets fart og motor

De tre Rolls Royce Marine Proteus gasturbiner leverede totalt 12.750 hk, hvilket gav en maksimal fart på 40 knob, svarende til ca. 75 km/timen. Ved sejlads for fuld kraft forbrændte SEHESTED 4.500 liter pr. time hvad der svarer til et almindeligt dansk parcelhusforbrug af olie på et år. Dette medførte, at de ved sejlads for fuld kraft havde en maksimal rækkevidde på omkring ti timers sejlads.

Når det ikke skulle gå så stærkt havde man 2 stk. General Motors dieselmotorer på 800 hk. Disse virkede på de to yderste skruer, henholdsvis til styrbord og bagbord. Farten ved brug af dieselmotorerne gav en fart på 10 knob og blev hovedsaglig brugt ved havnemanøvrer

De tre skruer var med vendbare skrueblade, hvor man ved at stille på skruebladenes stilling kunne regulere farten. Ved at vende skruebladene, kunne skibet stoppe på omkring en skibslængde (omkring 50 meter) fra sejlads med 40 knob, til skibet lå stille i vandet.

Interesserer du dig for torpedobåde og ønsker du at blive medlem af Dansk Torpedobådsforening, så kontakt dem på www.torpedobåd.dk

Har du lyst til at blive frivillig, enten som medlem af det tekniske team, eller som guide, så skriv til info@pederskram.dk eller ring på telefon 32 57 13 16, alle hverdage mellem klokken 10 og 14.