Fregatten Peder Skram

Oplev hvordan livet var ombord i Flådens flagskib under Den kolde krig. Hvordan den menige besætning boede på banjerne og officererne i deres lukafer. Se hvor de arbejdede. Besøg skibshospitalet og oplev skibslægen operere. Kik ind i vaskeriet, arresten og kabyssen, hvor der blev lavet mad til 180 besætningsmedlemmer. Besøg fregattens kraftcenter, maskinkontrolrummet og de fem maskinrum. Se fregattens operationsrum, hvorfra en eventuel søkrig blev ledet af eskadrechefen og hans stab. Gå ind i radiostationen og styrehuset.

Oplev den storslåede udsigt over Københavns Havn fra fregattens åbne bro. Kravl ind i det store kanontårn. Prøv at betjene fregattens 20 mm og 40 mm kanoner. Løft på granaterne, rør ved missiler og torpedoer eller se samlingen af modeller af danske krigsskibe fra perioden under Den kolde Krig. Modelskibene kan alle sejle. Se udstillingerne om livet ombord, våbensystemerne og Den kolde Krig, hvor bl.a. tidl. Udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen fortæller om denne spændende periode i Danmarks historien.

Flagskib under den kolde krig

Fregatten var kommandoskibet, hvorfra den danske og vesttyske marines invasionsforsvar af Sjælland og øerne, skulle føres ud i livet i tilfælde af krig. Det var her, det store koordinerede missilangreb på fjendens landgangsstyrker, “Operation Hurricane” skulle ledes og iværksættes. Ved sin fremkomst i 1966 vakte Peder Skram stor international opmærksomhed ved at være det første større orlogsskib med en kombination af gasturbiner og dieselmotorer med stilbare skrueblade til at regulere farten.

I 1982 blev et HARPOON missil ved en fejl affyret fra Peder Skram. Missilet fløj 34 km, før det detonerede i et sommerhusområde i Lumsås ved Sjællands Odde. Ved eksplosionen blev fire sommerhuse totalt ødelagt og 130 andre beskadiget. Ingen mennesker kom heldigvis til skade.

Læs mere på www.pederskram.dk

Interesserer du dig for fregatter og ønsker du at blive medlem Fregatten Peder Skrams venner, så kontakt dem på www.pederskram.dk.

Har du lyst til at blive frivillig, enten som medlem af det tekniske team, eller som guide, så skriv til info@pederskram.dk eller ring på telefon 32 57 13 16, alle hverdage mellem klokken 10 og 14.